Belgrade Jazz Festival

Belgrade Jazz Festival

Belgrade Jazz Festival

Beogradski Jazz Festival

VEČERAS SVEČANO OTVARANJE 31. BEOGRADSKOG DŽEZ FESTIVALA U DOMU OMLADINE BEOGRADA

SetWidth160-31BJF-Hiromi-Plakat-2Nakon uvodnog programa „Showcase mladih srpskih džez nada“, na kojem su sinoć u prepunoj sali Amerikana DOB-a nastupili bendoviHashima, Naked i Vladimir Kostadinović „Mindedness„, večeras će u Velikoj sali Doma omladine Beograda sa početkom u 19:30 časova svečano biti otvoren 31. Beogradski džez festival.  Publici će se na svečanom otvaranju obratiti Goran Vesić, gradski menadžer i predsednik Odbora Beogradskog džez festivala; Nenad Dragović, v.d. direktora Doma omladine Beograda; Davide Skalmani, direktor Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu i mladi džez muzičar, kontrabasista Miloš Čolović.

U okviru muzičkog programa na svečanom otvaranju 31. BDŽF, za koji su ulaznice rasprodate, u prvom delu nastupiće naša istaknuta džez umetnica Jelena Jovović sa projektom Jazz Junction, a potom i jedan od najtalentovanijih svetskih saksofonista – Džejms Brendon Luis, sa evropskom premijerom novog projekta Days Of Freeman.

 

U ponoćnom programu, koji počinje od 23 časa u sali Amerikana Doma omladine Beograda, dosledno dugogodišnjoj tradiciji praćenja najzanimljivijih tokova avangardnog, improvizovanog i fri džeza, Beogradski džez festival i ove godine nudi pogled na najkvalitetnije nove projekte sa američke i evropske scene. Iz Amerike nam dolazi reprezentacija velikana ovog zvuka sa scene koju je okupioToni Malabi, iz Njujorka u kome se oduvek pomeraju granice džez izraza. Ovom prilikom obaveštavamo publiku da je došlo do manje izmene u sastavu ovog muzičara koji je najavljen u kvartetu TubaCello. Tim povodom Malabi je poslao poruku publici 31. BDŽE: „Usled smrtnog slučaja u porodici našeg bubnjara Džona Holenbeka, on na žalost neće moći da nam se pridruži na večerašnjem koncertu. Ipak, publici Beogradskog džez festivala predstavićemo isti program, sa novog albuma Scorpion Eater, ali u specijalnoj trio postavi. Hvala na razumevanju, Toni Malabi.“ Kao evropsku protivtežu, predstavljamo portugalsku zvezdu u usponu – Suzanu Santoš Silvu, jednu od najšarmantnijih pojava evropske džez scene, naročito onog njenog umetnički slobodoumnog krila.

 

U petak 30. oktobra, od 19:30 časova u Velikoj Sali Doma omladine Beograda, u okviru glavnog programa 31. Beogradskog džez festivala, publici predstavljamo dve istinske zvezde fuzije džeza i latinomuzike: jednog od najboljih savremenih džezera uopšte, saksofonistu Migela Zenona, poreklom iz Portorika, te špansku pijanističku zvezdu Davida Penju Dorantesa. Ulaznice i za ovaj koncertni program su rasprodate!

Od 23č u sali Amerikana DOB, 30. oktobra na programu 31. Beogradskog džez festivala su nastupi mladog i talentovanog italijanskog saksofoniste Frančeska Kafiza, koji će predstaviti svoj novi projekat La banda, u kome daje autentični, džezerski pogled na sicilijansku muzičku emociju, kao i džez vokalistkinje Lie Pale iz Austrije, koja ostvaruje autentičnu kopču džeza i tradicije angažovanog kabarea.

 

Beogradski džez festival ponosan je na saradnju sa jubilarnim 60. Sajmom knjiga: na ovoj velikoj gradskoj manifestaciji kulture, u saradnji sa Ambasadom Danske u Hali 4 organizujemo koncert grupe Firebirds, u  petak 30.oktobra od 12 časova. Publici 31. BDŽF danska grupa Firebirds, predstaviće jedno moguće viđenje ukrštanja džeza i klasične muzike na koncertu u okviru ponoćnog programa 31. oktobra u Domu omladine Beograda.

 

Do kraja 31. Beogradskog džez festivala publiku očekuje jedan od najraznovrsnijih programa ikada, sa ukupno 18 koncerata i preko 80 najaktuelnijih džez umetnika, pre svega iz SAD, a potom iz Austrije, Danske, Italije, Nemačke, Norveške, Portugalije, Španije, Švedske, Turske, Hrvatske, Slovenije i Srbije, koji će nastupiti u Domu omladine Beograda. Šireći vidike ka novim geografskim oblastima na kojima se džez svira, u gostima imamo heroinu džez pijanizma iz dalekog Japana – Hiromi, kao i premijerno predstavljamo umetnike iz Turske, sastav Soyut Boyut!

Svi zajedno oni će svedočiti o tome da džez očekuje blistava budućnost i u novom veku!