Belgrade Jazz Festival

Belgrade Jazz Festival

Belgrade Jazz Festival

Beogradski Jazz Festival

SVEČANO NAJAVLJEN 31. BEOGRADSKI DŽEZ FESTIVAL – TRADICIJA GLAVNOG GRADA!

plakat-jamesBeogradski džez festival deo je tradicije Beograda jer je jedan od najstarijih festivala u našem glavnom gradu, a ove godine izazvao je veliku pažnju i imaće znatno veći budžet, najavio je na današnjoj konferenciji za novinare gradski menadžer i predsednik odbora festivalaGoran Vesić. Pod pokroviteljstvom Grada Beograda i Ministarstva kulture i informisanja, a u organizaciji Doma omladine Beograda, 31. po redu festival počinje sutra i traje do 1. novembra.

„Ovogodišnji budžet iznosi sedamnaest miliona dinara i veći je nego prethodni, a trudićemo se da naredne godine bude još više novca. Ponosni smo na festival džeza, koji Beograd promoviše u svetu i želimo da bude deo kulturne ponude glavnog grada. Broj turista je veći iz godine u godinu, a ako želimo da on i dalje raste moramo da im pružimo različite sadržaje, naročito više koncerata i festivala, rekao je Vesić i izrazio zahvalnost organizatorima što su i u vremenima kada novca nije bilo dovoljno uspeli da održe nivo festivala kakav Beograd zaslužuje.

Gradski menadžer je precizirao da je do danas prodato 211 kompleta ulaznica i oko pet hiljada pojedinačnih ulaznica. On je podelio svoje iskustvo s jednim stranim novinarem koji je istakao da se beogradski festival razlikuje po tome što ima mnogobrojni mladu publiku, s čim treba da se nastavi i ubuduće.

Gradski menadžer je najavio da će naredne godine početi i priprema za formiranje Muzeja džeza, jer Beograd može da se pohvali time da je u njemu džez nastajao kada i u Parizu i Londonu,što dokazuje dugogodišnju tradiciju.

Vršilac dužnosti direktora Doma omladine Beograda Nenad Dragović je precizirao da će naš glavni grad ove godine dočekati više od osamdeset umetnika iz čitavog sveta i da će se pozitivan glas o njemu preneti svuda. Umetnički direktor festivala Milivoje Mića Marković je istakao da je program dosta šarolik i izrazio nadu da će publika biti zadovoljna. Programski menadžer Dragan Ambrozić je dodao da je poseban akcenat stavljen na mlade, te da je džez most ka budućnosti, ali i način komunikacije u kulturi.

Na konferenciji su, kao predstavnici partnera ovogodišnjeg Beogradskog džez festivala, novinarima obratili i atašei za kulturu ambasada SAD i Španije, a tri učesnika programa Vladimir Kostadinović, Suzana Santoš Silva i Jelena Jovović najavili su svoje koncerte i pozvali publiku da uživaju u dobroj muzici.

 

*************************

 

Prijatelji 31. BDŽF: Erste Banka, Staropramen, SOKOJ, McDonald’s, Službeni glasnik, HotelConstantine.

 

Pokrovitelji 31. BDŽF: Grad Beograd – Gradska uprava – Sekretarijat za kulturu, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

 

31. BDŽF podržali: Ambasada SAD, Italijanski institut za kulturu, Gete Institut, Ambasada Portugala, Austrijski kulturni forum, Ambasada Kraljevine Danske, Ambasada Norveške, Institut Servantes, Turistička organizacija Beograda, Turistička organizacija Srbije, AgencijaMiross.